Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemK2 has a deprecated constructor in /home/lsgzhr/public_html/plugins/system/k2/k2.php on line 15
Lovački savez Grada Zagreba - Izvještaj sa 1. kupa Prigorja u lovnom streljaštvu

Izvještaj sa 1. kupa Prigorja u lovnom streljaštvu

Prvi kup Prigorja u organizaciji Lovačkog društva „Fazan” Belovar – Moravče u kategoriji lovački trap održao se 4. i 5. rujna 2021. godine na streljani Kozjača u zagrebačkom naselju Belovar. Okupilo se oko 150 natjecatelja iz više hrvatskih županija, od Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije, Virovitičko-podravske, Istarske...

Prijave su se, osim prije starta, primale i prvi dan natjecanja. Strijelci su se natjecali u kategorijama pojedinačno, ekipno, fair play i zračna puška. Subota je prošla nešto mirnije od nedjelje, a natjecatelji su pristizali tijekom cijelog dana. Uz natjecatelje, dolazili su i gosti i prijatelji, tako da je bilo i nešto navijača. Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza te predsjednik LD „Fazan” Belovar – Moravče, izrazio je zadovoljstvo što su po prvi put pokrenuli ovakvo jedno natjecanje, a nada se, istaknuo je, da će postati i tradicionalno. Predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba Miljenko Kruc pozdravio je prisutne i čestitao organizatorima što su pokrenuli još jedan lovački događaj na kojem će se susretati lovci te poželio svima dobru kob na početku još jedne lovne sezone. Organizatori su se pobrinuli i za bogati nagradni fond. Za pojedinačna prva tri mjesta natjecatelji su se borili za karabin Sabatti Rover u kalibru 30-06 (prva nagrada), pištolj HS 40 Standard u kalibru .40 S&W domaćeg proizvođača oružja HS Produkt iz Karlovca (druga nagrada) te svečano lovačko odijelo Hubert (treća nagrada). Ostali su za nagrade dobili pehare, medalje te prigodne darove, a zaslužni za događaj priznanja i zahvalnice. Gosti, lovci i natjecatelji su se tijekom kupa družili ispod sjenice, a da nikome ne fali hrane i pića pobrinula se vrijedna ekipa koja je od ranih jutarnjih sati oba dana spremala lovački gulaš, a pekli su i roštilj. Jedan od posjetitelja bio je i lovac Srećko Papec, koji je kazao kako je zadovoljan odličnom organizacijom i kako mu je uvijek drago doći na ovakva događanja jer sretne prijatelje i kolege lovce, pa i neke koje dugo nije vidio. Dodao je da ovakve događaje uvijek treba podržavati i podupirati. Tajnik „Fazana” Marijan Tomurad, ujedno i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kazao je da je ovo prvi kup u lovačkom trapu organiziran u povijesti ovog kraja u kojem djeluje sedam lovačkih društava.

 

- Zadovoljan sam s odazivom i zahvalan sponzorima, bez kojih se ovaj događaj ne bi mogao organizirati na ovakvoj razini – rekao je Tomurad, kojemu je također velika želja da Kup Prigorja postane tradicija. No pitanje je hoće li u narednim godinama natjecanje završiti ovako kao ove, iako su se neki našalili da bi možda i bilo dobro da to postane sastavni dio natjecanja. Naime, ovog puta najbolji strijelac bio je Đani Ritoša, vlasnik lovačkih trgovina Ritoša i streljane Ritoša Target, koji je sveukupno od 100 glinenih meta pogodio njih 99, a „ostao” je bez prve nagrade koja je dodijeljena drugoplasiranom. Sam je rekao da ne može primiti prvu nagradu te ponudio da ju se dodijeli drugoplasiranom, i to iz jednog jednostavnog razloga - njegova je tvrtka bila donator puške. Organizatori su sa zadovoljstvom prihvatili takav prijedlog, a svi okupljeni bili su time oduševljeni te je tako Đani kao nagradu odnio HS-ov pištolj. Da slučajnost bude još veća, drugoplasirani je zaposlenik HS produkta, iako se natjecao u ekipi „M90”. Nagrade prvoplasiranog i drugoplasiranog tako su jednostavno zamijenili. Po reakcijama sudionika, ovo će se dugo prepričavati kao anegdota. Pitali smo Đanija odakle mu koncentracija da pogodi 99, a promaši samo jedan od stotinu glinenih „golubova”, na što se on nasmijao i kazao – ako hoćeš biti uspješan strijelac, u tom trenu moraš biti 100 posto posvećen hicu i ništa drugo ti ne smije biti na pameti.

- Moraš biti potpuno opušten i predan tom cilju. Ne znam zašto sam tog jednog promašio, ali sam netom prije tog hica išao skinuti prljavštinu s nišana. Ne znam da li je to bilo presudno... - rekao je Ritoša. Čovjek bi pomislio da za takav rezultat treba jako puno trenirati, no kod Ritoše to očito nije slučaj. Lovački trap jednostavno mu, kaže, leži, a preferira ga više od trapa. Dok puca, najviše mu odgovara, kaže, njegova Beretta i streljivo „Clever Mirage”. Dodao je kako se odlično zabavio u ova dva dana te da i iduće godine dolazi na Kup Prigorja. Budor je kazao kako je u organizaciji sudjelovao 51 član „Fazana”, a posebno se među njima istaknuo Željko Pakšec, koji je od svojih kolega primio i prigodnu nagradu – figuricu lovca. Ponosan je također Budor na mladu ekipu „Fazana” koja je osvojila prvo mjesto u ekipnom natjecanju.

 

REZULTATI:

Pojedinačno:
 
1. Đani Ritoša - Ekipa "Ritoša trgovine"
2. Josip Lukšić - Ekipa "M90"
3. Filip Grdiša - Ekipa "Šumari" iz Karlovca
 
Ekipno:
 
1. LD "Fazan" Belovar - Moravče
2. Ekipa "M90"
3. Ekipa "Šumari" iz Karlovca
 
Fair play:
Majkl Brlas - LD "Fazan" Špišić Bukovica
 
Zračna puška:
Mihael Pakšec - LD "Fazan" Belovar - Moravče